Kvetoucí čaj –Vůně vonokvětky (Dan Gui Piao Xiang)
Kvetoucí čaj je z hlediska čajové historie vlastně novinka, vyrábí se v Číně od poloviny minulého století. Čím je tak zvláštní? Nedejme se zmást jeho názvem, v čajovém květu nenajdete žádný květ z čajovníku čínského, ale jen zelený či bílý čaj, zachumlaný do úhledné kuličky a převázaný kouskem hedvábného provázku. Všechny tyto kuličky jsou vyráběny ručně a na jejich výrobu použito velice kvalitního čaje. Vyrábí se tak, že se sváže několik větších čerstvých čajových listů u řapíků a do nich se přiváže květ z jiné rostliny, nejčastěji se k tomuto účelu používá voňavý jasmín nebo chryzantéma. celý svazek se jemně sváže i na druhé straně, čímž se vytvoří ona kulička, která v sobě květ ukryje.
Složení: Bílý čaj , Vonokvětka a lilie
Čistá hmotnost / sáček: 7g
Příprava: Nalijte horkou vodu o teplotě 85°Cdo konvice (400ml), poté ponořte kuličku kvetoucího čaje. Můžete počkat a vychutnat si rozkvétání květu. Po 3~5 minutách, když je čaj připraven, vylijte všechnu vodu do mističek a ochutnejte. Čaj ponechejte v konvičce. Poté co čaj vypijete, naplňte znovu konvičku horkou vodou. Po 4~6 minutách je čaj opět připraven k vypití. Opakujte druhý krok. Po třetím nálevu už bude chuť kvetoucího čaje velmi jemná. Maximální prodleva mezi jednotlivými zalitími je zhruba 4 hodiny. Po tu dobu lze nechat čaj v konvičce.